Tuettavat ja tukijat

Odotin Seinäjoen junaa Tampereen rautatieasemalla. Minua lähestyi lompakkovarkauden uhriksi ilmoittautuva aikuinen mies, joka tarvitsi rahaa junalippuun päästäkseen äitinsä luo. Tarjouduin nousemaan hänen kanssaan junaan ja ostamaan hänelle matkalipun.  Hakija veti tukianomuksensa pois.

Viereisellä penkillä istui nainen, jonka kanssa virisi keskustelu rahan pyytäjistä. Hän paljastui ammattiauttajaksi ja valotti kokemuksillaan tukemisen problematiikkaa. Jos autettavan tarpeet ovat pohjattomat ja apua vaaditaan itsestään selvyytenä ja vastaan otetaan vailla kiitollisuutta, resurssit ehtyvät ja auttamishalukin joutuu koetukselle.

Almujen jakaminen ei ole kestävää auttamista. Vasta kun autettavaa voidaan ohjata muuttamaan valintojaan, syntyy muutoksia hyvään suuntaan. Auttajan on joskus jäätävä kulkemaan rinnalle ja valvomaan, että virheiltä vältyttäisiin. Yksilö tai yhteisö tarvitsee tukea usein elinkaarensa alkuvaiheessa ja kriiseissä, mutta tervehdyttävä tuki on väliaikainen sellainen, joka voidaan myöhemmin purkaa. Purkamaton tuki saattaa jopa halvaannuttaa tuettavan oman toimintakyvyn.

Euroopan Unionin politiikka on mitä suuremmassa määrin tukipolitiikkaa. Erot jäsenvaltioiden talouksissa ovat mittavat. Todellisten tuen tarpeiden selvittäminen on vaikeaa. Rahaa ei voida syytää sille, joka ei osaa talouttaan hoitaa. Tämä on tiedostettu unionin perustamisvaiheessa ja nyt tarvittavan rinnalla kulkemisen ja valvonnan tarve kyselee resurssien perään.

Paradoksaalisesti toinen unionin perustehtävä on kilpailun vapauttaminen. Haasteena onkin kilpailla niin, että kilpailu ei synnytä voittajia ja häviäjiä. Jos kilpailu jakaa meidät menestyjiin ja omillaan pärjäämättömiin tuettaviin, se on mieltä vailla oleva leikki. Suomessa hyvinvoinnin perusta on rakennettu sillä, että kilpailussa pärjääminen on palkitsevaa, mutta tuloeroja pyritään tasaamaan. Se on sosiaalista markkinataloutta.

Suomen kristillisdemokraatit kuuluvat Euroopan parlamentissa suurimpaan EPP -ryhmään. Sen arvoihin on kirjattu solidaarisuus apua tarvitsevia kohtaan, joiden tulee vuorostaan myös itse pyrkiä parantamaan tilannettaan.

Paras talouspolitiikka syntyy arvoista. Kristinuskon ja hyvinvoinnin korrelaatio globaalissa vertailussa on vahva. Eurooppa on tästä esimerkki, mutta löytyy niitä muillakin mantereilta.

Pidetään näistä arvoista kiinni.

Lasse Heikkilä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vappu on työväen juhla

MIKSI LÄHTISIN BRYSSELIIN